Άλλες Παρουσιάσεις

Παρουσίαση Διεθνούς Σπηλαιολογικής Αποστολής στα Λευκά Όρη της Κρήτης 2018
Σπηλαιοβάραθρο Στερνών (-585μ.)
Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης – Υπογαία Αθήνα
Δήμος Σφακίων, 9 Μαρτίου 2019, 12:00Πριν 7 περίπου μήνες (Ιούλιος 2018) 56 σπηλαιολόγοι από 5 χώρες και από 8 συλλόγους, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας συναντήθηκαν στα Λευκά Όρη της Κρήτης στο πλαίσιο 10ημερης διεθνούς αποστολής εξερεύνησης του σπηλαιοβαράθρου Στέρνες.Το σπήλαιο είναι γνωστό στο χώρο των σπηλαιολόγων από τη δεκαετία του ’80 και έχουν επιχειρηθεί έκτοτε πάνω από 6 αποστολές με στόχο την εξερεύνηση και καταγραφή του, μιας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 βαθύτερων σπηλαίων στην Ελλάδα.
Η αποστολή «Στέρνες 2018» είχε σκοπό την συνέχιση της εξερεύνησης και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αν λάβουμε υπόψη ότι προσέλκυσε σπηλαιολόγους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι κατάφεραν να προχωρήσουν και να χαρτογραφήσουν το σπήλαιο μέχρι το βάθος των -585μ και μήκος 830μ. (συνoλικό μήκος διαδρομών), διαπιστώνοντας παράλληλα ότι έπεται συνέχεια εξερεύνησης, μιας και οι αγωγοί και θάλαμοι του σπηλαίου συνεχίζονται.Η παρουσίαση της αποστολής του 2018 και των αποτελεσμάτων της θα γίνει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 12:00 στη αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Σφακίων, ο οποίος ήταν βασικός χορηγός και υποστηρικτής της όλης επιχείρησης.
Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τις ημέρες της αποστολής και από το ίδιο το σπηλαιοβάραθρο, ενώ παράλληλα θα δοθούν στοιχεία για το γενικότερο ενδιαφέρον της περιοχής σε καρστικά, σπηλαιολογικά και άλλα γεωλογικά φαινόμενα και σχηματισμούς όπως προκύπτουν από τις έρευνες πολλών διεθνών ομάδων από όλο τον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια.
Η παρουσίαση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος θα δοθεί η δυνατότητα για ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθεί και η επόμενη αποστολή Στέρνες 2019, για τη συνέχιση της εξερεύνησης.Οργάνωση: Δήμος Σφακίων, Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης, ΥΠΟΓΑΙΑ ΑθήναςΥποστήριξη / Συμμετοχή: ΕΟΣ Χανίων, ΕΣΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης, ΦΟΡΣ Σητείας

  1. Παρουσίαση του προγράμματος των υπόγειων ποταμών Κρήτης (με έμφαση στο «Όξω Λατσίδι») στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Καρύδι Σητείας, στις 15 Ιουνίου 2002.
  2. Παρουσίαση του προγράμματος των υπόγειων ποταμών Κρήτης στα πλαίσια της 5ης πανελλήνιας Σπηλαιολογικής συνάντησης στα Ανώγεια Μυλοποτάμου (Αύγουστος 2002).