Ένας από τους αγαπημένους στόχους του Ομίλου είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση, δηλαδή η βιωματική επαφή των παιδιών με τον κόσμο των σπηλαίων. Θέλοντας να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους από νεαρή ηλικία για την αξία των σπηλαίων και να καλλιεργήσουμε μια φιλοπεριβαλλοντική κουλτούρα, έχουμε σχεδιάσει διάφορες δράσεις για τους μικρούς μας φίλους.

Από την ίδρυσή του ο ΣΠ.Ο.Κ. δραστηριοποιείται στο χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας από 6 έως 16 ετών αλλά και για μαθητές σχολείων και ειδικές ομάδες, όπως οι πρόσκοποι. Έμπειρα μέλη μας είτε συνοδεύουν ομάδες παιδιών/εφήβων σε σπήλαια, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τους εκπροσώπους τους, είτε υλοποιούν εκπαιδευτικές-βιωματικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο εκδρομών που διοργανώνονται με πρωτοβουλία του συλλόγου και έχουν ως σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με τον κόσμο των σπηλαίων και την καλλιέργεια φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς.

Η μεγάλη επιτυχία αλλά και ζήτηση τέτοιων δραστηριοτήτων ήταν το κίνητρο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εξειδικευμένου προγράμματος με τίτλο

Το πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία και την εξοικείωση των παιδιών με τον κόσμο των σπηλαίων μέσα από μια εκπαιδευτική διαδικασία ενεργητικής και ολοκληρωμένης μάθησης. Κεντρική φιλοσοφία του είναι η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ και όχι η στείρα μετάδοση γνώσεων, καθώς και η αντικατάσταση της εικόνας φόβου και μυστηρίου που επικρατεί για τα σπήλαια με το μεγαλείο που κρύβουν τα μοναδικά αυτά οικοσυστήματα ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα:

  • Να αντιληφθούν τη δημιουργία και την οικολογική σημασία των σπηλαίων, μέσα από πειράματα.
  • Να ανακαλύψουν τους τρόπους με τους οποίους έχουν χρησιμοποιηθεί οι σπηλιές από αρχαιοτάτων χρόνων.
  • Να γνωρίσουν τα ζώα των σπηλαίων και να τα συγκρίνουν με αυτά που ζουν έξω από αυτά.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων δραστηριοτήτων είναι:

  • η κατ’ επανάληψη συνοδεία ομάδων παιδιών από τον Όμιλο Αεροπροσκόπων Ηρακλείου
  • η παρουσίαση θεμάτων σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος σε τάξεις του Νυχτερινού σχολείου Ηρακλείου
  • η διοργάνωση 2 προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Δημοτικό σχολείο Γαζίου Ν. Ηρακλείου και στα πλαίσια της 5ης πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης στα Ανώγεια Μυλοποτάμου.
  • η οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών στο Χαϊνόσπηλιο με τους μαθητές του Γυμνασίου του Προφήτη Ηλία.