Επιστημονικά πεδία

Τα σπήλαια αλλά και όλοι οι καρστικοί σχηματισμοί αποτελούν αναπόσπαστο και ίσως το σπουδαιότερο κομμάτι του γεωλογικού πλούτου του τόπου μας. Η μελέτη τους παρέχει πληροφορίες ανεκτίμητες για την ιστορία της γης αλλά και τον τρόπο ζωής του ανθρώπινου είδους, για την οικολογία της κάθε περιοχής, για την εξέλιξη του φαινομένου της ζωής και για πολλά άλλα.

Η σημασία συνεπώς της εξερεύνησης και της καταγραφής τους είναι πολύ μεγάλη ενώ γίνεται ακόμα πιο εύκολα αντιληπτή, αν αναλογιστούμε την ίδια τη λειτουργία των υπόγειων αυτών κόσμων: οι πρώτες κατοικίες του ανθρώπου, οι πρώτοι λατρευτικοί του χώροι, τόποι φιλοξενίας κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας από τα πανάρχαια χρόνια, καταφύγια άγνωστων ακόμα ζωντανών οργανισμών. παντοτινά μνημεία απαράμιλλης ομορφιάς που εμπνέουν δέος και συγκίνηση ακόμα και στον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη.

Τα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της σπηλαιολογίας, έχουμε πειστεί για τη σπουδαιότητα της μελέτης τους και ταυτόχρονα έχουμε συνειδητοποιήσει την ανάγκη για τη διάσωση και τη μετάδοση των πληροφοριών που μπορούμε να αντλήσουμε από τα σπήλαια. Και είναι πολύ σπουδαίο να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, ιδιαίτερα λόγω του δύσβατου των σπηλαίων. Λίγοι μόνο μπορούν δυστυχώς να τα προσεγγίσουν και γι’αυτό και ο ρόλος του σπηλαιολόγου γίνεται πολλές φορές «βαρύς».

Έτσι, πρωταρχικό μας μέλημα είναι να μπορέσουμε να μελετήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τα σπήλαια, να διασώσουμε και να δημοσιοποιήσουμε τις πληροφορίες που αντλούμε από αυτά, σεβόμενοι πάντα αυτό που η φύση δημιούργησε εκατομμύρια χρόνια πριν. Υπό αυτή την έννοια, η σπηλαιολογία για εμάς δεν είναι απλά και μόνο ένα extreme sport. Είναι και αυτό, αλλά κυρίως είναι η εξερεύνηση, η καταγραφή, η μελέτη, η επαφή με τη φύση και τους ανθρώπους της…