5η Πανελλήνια σπηλαιολογική συνάντηση (23 – 25 Αυγούστου 2002)

Διοργάνωση: Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης

Πέντε χρόνια πριν, καθιερώθηκε ο θεσμός της ετήσιας συνάντησης όλων των Σπηλαιολογικών συλλόγων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, την κοινή σπηλαιολογική δράση σε σπήλαια της Ελλάδας, την παρουσίαση νέων εξερευνήσεων, ανακαλύψεων και δραστηριοτήτων και το από κοινού σχεδιασμό  κοινών δράσεων για την ανάπτυξη της σπηλαιολογίας στη χώρα μας.


Τη διοργάνωση της 5ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης ανέλαβε ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης από την Παρασκευή 23 έως την Κυριακή 25 Αυγούστου 2002. 

80 Σπηλαιολόγοι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στα Ανώγεια και για τρεις ημέρες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα σπήλαια και βάραθρα του Ψηλορείτη, να παρουσιάσουν τη σπηλαιολογική τους δράση μέσα από ομιλίες και προβολές slides και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε θέματα αρχαιολογίας, βιολογίας, γεωλογίας, σπηλαιολογίας. 

Παράλληλα με τις δραστηριότητες αυτές, έλαβαν χώρα και άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και παιδαγωγικού  χαρακτήρα:

  • Την Παρασκευή 23 του μήνα, πραγματοποιήθηκε μουσική παράσταση στο θεατράκι του Αγίου Υάκινθου στον Ψηλορείτη με τίτλο  «στις γειτονιές του Φεγγαριού». Μια παράσταση που μάγεψε όσους είχαν την τύχη να παρευρεθούν, χάρη στην άψογη ερμηνεία των τραγουδιών των Θεοδωράκη και Χατζηδάκη, των ποιημάτων και έργων των Ρίτσου, Γκάτσου, Καμπανέλη, Σολωμού κ.α. και των θεατρικών δρώμενων που συνόδευαν τους ήχους και ύμνους κάτω από το φως της πανσέληνου.
  • Το Σάββατο 24 του μήνα πραγματοποιήθηκε προβολή-παρουσίαση από το Σπηλαιολογικό Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο της διεθνούς σπηλαιολογικής αποστολής «Ανώγεια 2000» που έλαβε χώρα στα Ανώγεια και είχε στόχο τη συνένωση δύο εκ των τριών μεγαλύτερων βαράθρων της Κρήτης, την Ταφκούρα (-860μ.) και το Διπλοτάφκι (-487μ.) αλλά και τη συνεργασία σπηλαιολόγων από διάφορα μέρη του κόσμου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ν. Ξυλούρης όπου παρευρέθηκαν και κάτοικοι του χωριού.
  • Καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης το Κέντρο Νεότητας Ανωγείων φιλοξενούσε έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας με τίτλο «Όταν ο Χρόνος Σταματά».
  • Κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών πραγματοποιήθηκαν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Ένας Υπόγειος Κόσμος» για παιδιά από 6 έως 14 ετών, τα οποία περιελάμβαναν: ζωγραφική, επίσκεψη στο σπήλαιο Ιδαίον Άντρο και βιωματικό παιχνίδι σε σχέση με την περιήγηση των παιδιών στο σπήλαιο (Υπεύθυνη: Εύα Καμηλάκη, παιδαγωγός , ενεργό μέλος του ΣΠ.Ο.Κ.).

Η 5η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα Του Δήμου Ανωγείων, ενώ πολύτιμη ήταν και η συμβολή των χορηγών μας: Air Sea Travel, Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής κου Βασιλάκη Νίκου, Coca Cola Company, Μουσικό Κανάλι 105.1